Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Smith, Z.- London, NW

„Ja sam jedina autorica rječnika koji me definira.
Dobra rečenica – zapiši je
 

 
38828Sedam godina nakon romana O ljepoti Zadie Smith vratila se, i to na sam vrh svjetske književne scene, hvaljenim romanom London, NW. Priča je to o gradu, onima koji u njemu imaju moć i koji je nemaju, koji imaju dom i koji ga nemaju, o stanovnicima Londona, o svima nama – živimo jedni kraj drugih, a naši su svjetovi odvojeni.
 
„NW“ poštanska je oznaka za sjeverozapadni dio Londona, a ovaj sjajni tragikomični roman slijedi puteve četvero njegovih stanovnika – Leah, Natalie, Felixa i Nathana – koji pokušavaju izgraditi život izvan granica siromašnog naselja svoga djetinjstva. 
 
Smith nas u četiri cjeline romana vodi kroz njihove različite, ali ipak povezane životne priče.
Uvodni dio posvećen je Leah, zaposlenici državne službe irskoga podrijetla. Narativ ovog dijela romana reflektira tjeskobu prolaska vremena, kucanja sata. Rečenice su kratke, ponekad nepovezane, stil fluentan. Pratimo potom bivšeg dilera Felixa Coopera tijekom jednoga bezbrižnog dana njegova života. Taj dan trebao je biti prekretnica. Najveći dio romana posvećen je Keishi koja se kao obojena Britanka teško probija u poslovnom svijetu i mijenja ime u Natalie. Njezina priča sastavljena je od kratkih životnih fragmenata, pripovjedačkih vinjeta. U trenutku krize, Keisha nailazi na Nathana, skvotera i narkomana, i priče sva četiri lika sudaraju se, a životi preokreću. 
 
Pitanje može li se ikad pobjeći od vlastite prošlosti progoni sva četiri lika. Možemo li sami ispisati ono što jesmo? Roman obiluje glasovima i slojevima iz književnosti i pop-kulture, a Smith zadire u nesigurne društvene i kulturalne konstrukte na kojima gradimo svoje identitete i snove da bismo se u jednom trenutku zapitali tko sam ja. Kritika hvali NW kao djelo koje nudi „nevjerojatnu viziju vremena u kojem živimo“ (Washington Post), „briljantno, seksi, uvrnuto, njime se uzdigla među najveće“ (Evening Standard). 
 
London, NW silno je duhovit i tužan roman koji pulsira životom i koji treba pročitati.

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00