Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Sapphire- Guraj

161808 2Claireece Precious Jones je crnkinja iz Harlema. Nepismena, siromašna, debela, nevoljena i neprihvaćena, a uz to još i HIV pozitivna. Majka je zlostavlja, a otac siluje. Prvi je put rodila s dvanaest godina, a sa šesnaest nosi drugo očevo dijete. Sustav je odbacuje, školski kolege joj se izruguju. Ona je u potpunosti marginalizirana i getoizirana kao “ružna crna mrlja koju treba obrisat”.

No kad završi na pokusnom obrazovnom programu, Precious će prvi put u svom životu osjetiti snagu podrške i prihvaćanja. Dok uz hrabru i pronicavu učiteljicu Blue Rain uči čitati i pisati, Precious se otvaraju vrata novog svijeta. Zapisujući svoje misli u dnevnik pronalazi svoj snažan unutarnji glas koji ne govori samo o nasilju, bijedi i brutalnosti, već i o njezinim najdubljim osjećajima, željama i snovima. Ispisujući traume koje je doživjela, vraća ono što joj je tako besramno i nepravedno bilo oduzeto od najranijeg djetinjstva – ljudsko dostojanstvo.

Šokantan, potresan i brutalno iskren, roman Guraj iznimno je književno ostvarenje i važan doprinos društveno angažiranoj književnosti. Prema njemu je snimljen i film Precious koji je osvojio brojne filmske nagrade i priznanja uključujući dva Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu i najbolji adaptirani scenarij.

Algoritam vam donosi jedinstveni glas Claireece Precious Jones kao važan književni doprinos poimanju najtežih vidova položaja žene u suvremenom društvu u nadahnutom prijevodu Mihaele Veline i sugestivnoj naslovnici Jelene Radmanović.

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00