Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Munro, A.- Javne tajne

Zašto nas iznenadi kad saznamo da su i drugi ljudi, a ne samo mi, sposobni lagati?
Kompleksnost stvari - stvari unutar stvari - čini se jednostavno beskrajnom.
Ništa nije lako, ništa nije jednostavno.
To je samo život. Ne možeš pobijediti život.

m 102238(Alice Munro)



"Obojala sam zidove svoje knjižare jarko, svijetložuto. Žuto je znak intelektualne znatiželje. Netko mi je to valjda rekao. Otvorila sam knjižaru u ožujku 1964. Bilo je to u Victoriji, u Britanskoj Kolumbiji.

Sjedila sam ondje za pultom, s onim što nudim izloženim iza sebe. Agenti izdavača savjetovali su mi da držim knjige o psima i konjima, o jedrenju i vrtlarenju, knjige o pticama i cvijeću – rekli su mi da će u Victoriji samo to imati prođu. Nisam poslušala savjet, nego sam naručila romane i poeziju i knjige o sufizmu, teoriji relativnosti i linearu B. A te sam knjige, kad su stigle, složila tako da se politička znanost pretapa u filozofiju, a filozofija u religiju bez naglih prijelaza, da su sukladni pjesnici smješteni zajedno, u rasporedu polica koji – vjerovala sam – odražava više-manje prirodno tumaranje misli pa će posjetiteljima neprestano otkrivati nova i zaboravljena blaga. Uložila sam sav taj trud, i što sad? Sad sam čekala i osjećala se kao žena koja se dotjerala za bal od glave do pete, možda čak izvadila nakit iz zalagaonice ili obiteljskog trezora, a onda shvatila kako je posrijedi tek nekoliko susjeda i partija karata. Samo mesna štruca i pire-krumpir u kuhinji, i čaša pjenušava ružičastog vina.

U knjižaru često nitko nije ulazio nekoliko sati zaredom, a kad bi netko i ušao, obično je pitao za neku knjigu koju je pamtio iz vjeronaučne knjižnice ili s bakinih polica ili ju je prije dvadeset godina zaboravio u nekom hotelu u inozemstvu. Naslova se obično nisu sjećali, ali ispričali bi mi o čemu se radi. Radi se o curici koja ide s ocem u Australiju gdje su naslijedili rudnik zlata. Radi se o ženi koja je rodila na Aljasci, sasvim sama. Radi se o utrci između jednog od starih klipera i prvog parobroda, još tamo tisuću osamsto četrdeset i neke.

A dobro onda. Samo mi je palo na pamet da bih mogao pitati."

(ulomak iz priče "Albanska virđina")

 

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00