Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Petrušić, I.- 40 dana

40-danaNaše fizičko tijelo ne živi od hrane koju trenutno pojedemo, već od njezinih najsuptilnijih elemenata, a postupak od žvakanja, gutanja, probave do pretvaranja krupnih čestica u najsitnije tkivne čestice traje 40 dana. Budući da su tijelo i um građeni od istih elemenata kao i hrana, posebnim režimom prehrane, vježbi i rituala, možemo utjecati na bolje povezivanje našeg uma i tijela, pokazala je Ivana Petrušić u svom priručniku, koji se temelji na njezinim znanjima fizioterapije i ajurvede.Napravite svjetlosni mač i sasijecite svaku poražavajuću i destruktivnu misao, naučite važnost pražnjenja tijela, pripremite svoju vodu, otkrijte prednosti uljenja iznutra i izvana, suočite se s izgledom svog tijela bez uljepšavanja, a zatim naučite kako ga prihvatiti i u njemu se osjećati bolje. Neka cilj jutarnje tjelovježbe bude ravnomjerno i smireno disanje, što je najbolja priprema za sve doživljaje koji nas čekaju tijekom dana, stoga započnite dan najljepšom vježbom u jogi  - Pozdravom suncu.

Autorica savjetuje kako se usredotočiti na sve što radite, pa i na pripremanje hrane, stoga priručnik započinju upoznavanjem hrane i važnosti okusa, a nastavljaju se objašnjenjima jutarnjih i cjelodnevnih vježbi pomoću kojih ćete regulirati ritam disanja i postići povezanost tijela i uma. Dan završite tradicionalnom indijskom masažom i uljenjem čije djelovanje nije samo površinsko.

Popisom namirnica za tjednu kupovinu pojednostavljeno je kreiranje jelovnika za svaki dan, a na kraju knjige autorica dodaje i 16 recepata za jednostavna tradicionalna jela prilagođena ajurvedskim principima, među kojima su popečci od tikvica sa zobenim pahuljicama, kari od krumpira i neodoljivi humus.

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00