Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Pavičić, j.- Žena s drugog kata

m 118213Možemo li, doista, kontrolirati svoje odluke i svoj život?

 Bruna, mlada, ne pretjerano ambiciozna žena, zaljubi se u svojeg vršnjaka, pomorca Franu. Sretna veza kulminira brakom, a mladi par useljava se u zaseban kat kuće koju su uz velika odricanja podigli Franina majka i pokojni otac. Niti godinu dana kasnije Bruna je u zatvoru gdje služi višegodišnju kaznu zbog ubojstva svekrve...

 Žena s drugog kata anatomija je jednog zločina u kojem se splitski pisac i novinar dohvatio one vrste tragedije u kojoj tzv. obični ljudi postaju akteri crne kronike. U potrazi za odgovorima Pavičić ulazi duboko pod kožu svog lika te istražuje okolnosti i sitne pomake koji vode do ubojstva.

 Pritom naracija ovoga mračnog, napetog psihološkog romana istodobno rasvjetljava ne samo to kako je zločin učinjen nego i zašto. Pavičić kao ponajbolji kroničar, ali nimalo manje važno, i kritičar hrvatske stvarnosti u ovom se romanu osim individualnim sudbinama, bavi promjenama jednog tranzicijskog društva, prelamanju tih promjena preko mikrokozmosa obitelji, a idiličnim slikama Mediterana suprotstavlja slike okrutne sredine koja lako odbacuje i teško prašta.

 Žena s drugog kata impresivan je roman važnog hrvatskog autora koji je kao malo tko drugi u stanju secirati sva proturječja društva u kojem živimo.

 

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00