Dobrodošli na internet stranice Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Noviteti

Kureishi, H. - Posljednja riječ

on Četvrtak, 17 Kolovoz 2017. Posted in Noviteti

Kureishi, H. - Posljednja riječ

Mamoon je priznati pisac indijskog podrijetla koji je izgradio karijeru u Engleskoj. Ali sada, na pragu sedamdesetih, reputacija mu počinje blijedjeti, njegove se knjige uopće ne prodaju, a nastojanje da održi život na visokoj nozi na koji je navikla njegova lepršava druga supruga potpuno ga iscrpljuje.

Grubješić, J. - Svi smo mi azilanti

on Četvrtak, 17 Kolovoz 2017. Posted in Noviteti

Grubješić, J. - Svi smo mi azilanti

»Kao i svaki dobar roman, ovo je roman o poimanju života, a vrijednosti do kojih je autorici stalo nisu osobito cijenjene u svijetu koji nas okružuje: njezine su vrijednosti solidarnost, altruizam, prijateljstvo, hrabrost i otvorenost, a ne stvari kojima se danas mjeri bogatstvo.

Laeckberg, C. - Sirena

on Četvrtak, 17 Kolovoz 2017. Posted in Noviteti

Laeckberg, C. - Sirena

Životni san Christiana Thydella ostvario se: njegov debitantski roman »Sirena« objavljen je uz izvrsne kritike. No, samozatajan i miran Christian doima se otuđenim i nesretnijim no ikad. Kada Erica Falck, spisateljica koja je i otkrila Christianov talent, sazna da mu stižu anonimna prijeteća pisma, počinje istraživati odakle stižu ta pisma, ali i Christianovu misterioznu prošlost.

Maas,S.J.- Kruna ponoći

on Utorak, 08 Kolovoz 2017. Posted in Noviteti

Maas,S.J.- Kruna ponoći

Sa svojeg prijestolja od stakla, Adarlanom i dalje vlada kralj, duše crne kao ponoć. Iako je pobijedila na okrutnom dvorskom turniru i krvavo zaradila titulu kraljevog borca, ubojica Celaena Sardothien miljama je daleko od toga da je odana kruni. No, njezina prava misija postaje sve teža kada shvati da nije jedina koja na dvoru traži istinu. Kome uopće vjerovati?
Tko je zapravo prijestolonasljednik Dorian? Kakvu to igru igra njezina najbolja prijateljica, princeza Nehemia? I je li kraljev kapetan straže Chaol zaista onakav kakvim se predstavlja?
Nakon užasne noći i tragedije koja ju je duboko potresla, Celaenin svijet se ruši, a ona je prisiljena donijeti odluku - kome je zapravo i koliko odana.

Pennypacker,S.- pax

on Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017. Posted in Noviteti

Pennypacker,S.- pax

Rijetko koje književno djelo kritičari odmah nakon izlaska proglase klasikom. Dogodilo se to s romanom Pax nagrađivane autorice bestselera Sare Pennypacker koji su kritičari oduševljeno dočekali i odmah ga proglasili klasikom dječje književnosti. 
Pax je dirljiva priča o snažnoj povezanosti dječaka i lisca, plemenita i humana u svojoj poruci i, k tome, sjajno ispričana. Univerzalnost teme o ljubavi i gubitku, prirodi i slobodi, samovrednovanju i traženju sebe te dinamičnost pripovijedanja uistinu čine ovaj roman modernim klasikom.
Lisac Pax ostao je siroče još kao mladunče. Srećom, pronalazi ga dječak Peter koji ga odnosi kući i tako spašava od sigurne smrti. Peter je pomalo osamljen dječak, majka mu je umrla, a otac je prilično strog i zatvoren čovjek. Utjehu i najboljeg prijatelja Peter pronalazi u liscu Paxu. Ali, nad životima dječaka i pitomog lisca nadvijaju se mračni oblaci – približava se rat, Peterov otac prijavljuje se u vojsku, dječak mora otići živjeti kod djeda, a prethodno Paxa vratiti u divljinu. Peter sada živi četiristo kilometara daleko od doma, u djedovoj kući, i veoma pati. Ne zbog razdvojenosti od oca, udaljenosti od rodnog doma ili novog života, Peter pati zbog Paxa. Muči ga savjest jer je crvenog lisca ostavio samog u noći uz rub šume u kojoj ga čekaju pogibelji i jednostavno želi biti sa svojim prijateljem. S druge strane Pax, ostavljen u šumi, proživljava velike kušnje – ne zna loviti, previše vjeruje ljudima i uopće se ne snalazi u divljini... Peter i Pax učinit će sve da ponovno budu zajedno, a na tome putu susreću različite likove koji će im pomoći. 

Murgia, M.- Chiru

on Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017. Posted in Noviteti

Murgia, M.- Chiru

Kada se glumica Eleonora i violinist Chirú susretnu, on ima osamnaest godina, a ona dvadeset više od njega. Mada naizgled nemaju ništa zajedničko, počinju s lakoćom izmjenjivati mišljenja i ne prođe dugo dok ona postane njegova učiteljica. Eleonori nije prvi put da ima tako mladog učenika – imala ih je već trojicu; dva su nakon njezine poduke izgradili vrlo uspješne karijere, a o tome kakva je bila sudbina trećega Eleonora ne želi ni misliti, a kamoli ispričati Chirúu. Učiteljica s učenikom dijeli sva svoja životna znanja i vještine, a zauzvrat traži svježinu njegova pogleda, energiju koja se javlja samo pri prvim iskustvima. Međutim, njegova mladost prestaje biti nevina i neiskvarena, Chirú crpi iz Eleonore svaku lekciju koju može, a njoj ostavlja u nasljeđe iskustvo koje se teško zaboravlja...

Chirú je kontemplacija o odnosu učitelja i učenika, učenju kao takvom, o poziciji žene i o važnosti moći u profesionalnom, ali i privatnom životu. Nakon prethodno objavljene Accabadore, Michela Murgia i u ovome romanu propituje rubne teme međuljudskih odnosa.

„Intimna priča koja čitatelja uvlači u mračne dubine ljudskih odnosa.“
Loredana Lipperini

Warren, D.-Ulica slobode

on Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017. Posted in Noviteti

Warren, D.-Ulica slobode

Jedan bezazleni izlet i nepromišljeno priznanje izazvat će pravu dramu među dugogodišnjim partnerima Frances Mary Moon i Ianom Bonderom. Ian je šokiran tajnom o Francesinom prijašnjem braku i djetetu te se povrijeđen tim naglim izljevom iskrenosti vraća u njihov dom, u Toronto, a Frances odlazi za njim. No, ne zadugo… Frances se odlučuje vratiti u obiteljsku kuću u rodni Elliot, gradić u ruralnoj zapadnoj Kanadi, i suočiti se ponovno sa zapuštenom farmom, olupinom majčina nekoć blistava automobila, pustim poljima i ljudima koje ne želi sresti. Ona se hrabro suočava s poglavljima života koja nije zatvorila i daje si u zadatak presložiti bolne uspomene...

Ulica slobode stilski se savršeno uklapa u žanr prerijskog romana, sa svim motivima koji ga određuju: žitna polja na vjetrometini, ruševne kuće i kampprikolice. Motiv odlaska i povratka u provinciju tipično je kanadski, a Warren ga kirurški secira pretvarajući ga u presudni trenutak emotivnih procesa, čineći tako svoju prozu nježnom i osjećajnom. Uz popis country glazbe na zadnjoj stranici knjige i pjesme Hanka Williamsa, J.D. Millera, Boba Dylana i Willieja Nelsona, Ulica slobode budi i dašak nostalgije za mirom tog prostora i zvukom tog vremena.

„Bilo je vrijedno čekanja... Warrenin sjajni, grubi humor i samosvijest upravo blješte.“ 
Toronto Star

„Iako je ovo itekako dobro uhodano fiktivno štivo, Warrenino podrobno istraživanje krhkih, često toksičnih odnosa odrađeno je toliko vješto da daje novu, posebnu svježinu romanu.“
Suzanne Joinson, New York Times Book Review

Ulica slobode progovara o kompleksnosti odnosa između roditelja i djece i o tome koliko teško može biti umaknuti im. Frances eksperimentira sa zamišljanjem same sebe onakvom kakvu je majka želi vidjeti – na fakultetu, uspješnu – no u tome podbacuje. Na kraju se samo vidi ‘na stražnjem sjedalu s kartom grada u rukama’.“
Suzanne Joinson, New York Times Book Review

„Warrenina svježa, sjetna, kontrolirana proza daje prostora za disanje jakim emocijama njezinih likova.Frustracije i poljuljano rasističko nasilje u zajednici moćno su dočarane i, kao i u Warreninom prvijencu Juliet in August, i ovdje je krajolik Saskatchewana gotovo halucinativan – od zimskih ‘snjegova i snjegova’ do golemih, vrelih, pustih ljetnih ravnica. Kada sam završila s ovom knjigom, poželjela sam se istog časa vratiti na početak i ponovno krenuti na isto putovanje, po mogućnosti sa soundtrackom Patsy Cline.“
Suzanne Joinson, New York Times Book Review

Spahić, O. - Calypso

on Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017. Posted in Noviteti

Spahić, O. - Calypso

Kada Martin Dedijer odluči dokrajčiti svijet porodice Dedijer, svijet koji je svojim životom i smrću omeđio njegov otac mo­replovac Maksim, čiji je život završio na dnu Crnoga mora u brodolomu trgovačkog broda Bianca Stella, učinit će to bez­uvjetno i zauvijek viseći s crnogorice u blizini grada u kojem je odrastao.

Flanagan, R. - Uskim putom duboko na sjever

on Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017. Posted in Noviteti

Flanagan, R. - Uskim putom duboko na sjever

Kad Japanci 1942. osvoje Singapur, zarobljavaju dva­deset dvije tisuće Australaca. Među njima je i mladić s Tasmanije Dorrigo Evans, koji kao liječnik po­kušava svoje sunarodnjake zaštititi od okrutnog boj­nika Na­kamure. No australski zarobljenici dobivaju nemo­guć zadatak: da goloruki izgrade željezničku prugu kroz neprohodne šume Sija­­ma.

Ward, J.R. - Danak anđelima

on Petak, 07 Srpanj 2017. Posted in Noviteti

Ward,  J.R. - Danak anđelima

U Charlemontu, u Kentuckyju, obitelj Bradford je crème de la crème visokog društva – baš kao i njihov ekskluzivni burbon. Njihovim kompliciranim životima i velebnim zdanjem upravlja diskretno osoblje koje neizbježno biva upleteno i u njihove skandale, a naročito sad, kad se samoubojstvo obiteljskog patrijarha sve više čini kao ubojstvo…

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj.gkc.ilok@gmail.com - info.gkc.ilok@gmail.com - nabava.gkc.ilok@gmail.com
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:30-19:00, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-14:00