Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Graeber, D. - Dug

th 730Treba li se dug vratiti? Premda je civilizacija uvjetovala da na to pitanje čovjek odgovori potvrdno, anarhist i antropolog David Graeber u Dugu tvrdi suprotno. Usprkos uvriježenom stavu da je suvremeni kapitalizam nastao tek u doba velikih revolucija, divovski financijski aparat kreditâ i dugova postoji gotovo od osvita civilizacija te funkcionira tako da izvlači sve više rada iz sviju s kojima dođe u dodir, ustvrđuje Graeber analizirajući pojam i značenje duga od Sumerana do danas. David Graeber, jedan od začetnika pokreta Occupy, u svojemu nagrađivanom djelu Dug – prvih 5000 godina pruža sveobuhvatni uvid u borbu siromašnih i bogatih, povijest novca i pozajmljivanja. Analizirajući tijekove novca – kako virtualnog tako i stvarnog – na primjerima od trampe do američkoga vojnog proračuna, pokazuje kako su svi elementi financijskog aparata koje smatramo obilježjima modernog doba zapravo nastali u dalekoj prošlosti, a dužničko sužanjstvo jedna je od nedvojbenih tekovina ljudske civilizacije, bez obzira na to je li riječ o ljudožderima s egzotičnih otoka ili bankarima s Wall Streeta.

U najboljoj tradiciji antropologije Graeber promatra dugove, hipotekarne kredite i osiguranja kreditnih rizika kao da su posrijedi čudni obredi nekog autodestruktivnog plemena.
Thomas Meaney, The New York Times

Ovo je alternativna povijest razvoja novca i tržišta, bogato, učeno i provokativno djelo.
Drake Bennett, Bloomberg Businessweek

Dug je najbolje promatrati kao opsežno, jasno napisano predavanje, neformalna stila, barem kad ga se usporedi s konvencionalnim djelima s područja povijesti, ekonomije ili antropologije.
Benjamin Kunkel, London Review of Books

Vješto i drsko napisana, ova knjiga rasvjetljava manjkavosti aktualnih rasprava i neiz­rečenih političkih sukoba koji su u po­zadini tehničkih pitanja vezanih uz budžet i financije.
Robert Kuttner, The New York Review of Books

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00