Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Aira,C.- Duhovi

th 745Stara je godina i na gradilištu nove zgrade s ekskluzivnim stanovima u Buenos Airesu nesnosno je vruće. Na gradilištu vlada potpuna pometnja: tu su budući vlasnici sa svojim arhitektima i djecom, radnici koji su još daleko od završnih radova, a na vrhu zgrade u prostorijama uz bazen stanuje obitelj čuvara gradilišta Raúla Viñasa. Među mnoštvom ljudi na gradilištu vrzmaju se i pojave koje vide samo Patri, najstarija kći obitelji Viñas, i njezina majka, ali one se na njih ne obaziru previše. Već oko podneva gungula se smiruje i u cijeloj zgradi ostaju samo duhovi i obitelj Viñas, koja priprema doček Nove godine. Kako pada noć, u središte pripovijedanja dolazi Patri, na čiju će sudbinu duhovi neobično utjecati.

I u Duhovima kao i u mnogim svojim drugim knjigama jedan od najzanimljivijih suvremenih južnoameričkih pisaca ArgentinacCésar Aira opisuje stvarnost na rubu nadrealnoga, s nekoliko jednostavnih poteza uvlačeći svoje junake pod kožu čitatelja.

Jednom pročitavši Airu, želite ga neprekidno čitati.
Roberto Bolaño

Tragajući za značenjem, Aira, poput Umberta Eca, istražuje književni tekst, pripovijedanje, društvene aktivnosti, pa čak i antropologiju. (...) Duhove pokreće potraga za onim što se nalazi u prostoru između stvarnog i nestvarnog, između onoga već izgrađenog i onoga što tek treba stvoriti, između konkretnog i nedefiniranog, između znaka i onoga što označuje.
Charlotte View

Duhovi su opojna fantazija koja izaziva vrtoglavicu… Aira je jedan od najprovokativnijih i najneobičnijih romanopisaca španjolskog jezika danas, i nikako ga se ne smije zaobići.
The New York Times Book Review

Aira stvara letargičnu, nadrealnu atmosferu užarenosti i blago prijetećih sjena koje prizivaju De Chiricove slike u misli.
The New Yorker    

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00