Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Zuckerman, P.- Pokopani na nebu

m 100308Prvog kolovoza 2008. druga najviša, i alpinistički gledano vjerojatno najteža planina na svijetu, bila je poprište stravične serije događaja koji su doveli do jednog od najsmrtonosnijih ishoda u povijesti alpinizma. Na taj sudbonosni dan odlomljeni serak na padinama K2 potrgao je fiksnu užad neophodnu za siguran silazak s planine i pri tome ubio nekoliko penjača, a u škripac doveo nekolicinu drugih ostavivši ih bez osiguranja u Zoni smrti, iznad zlokobnog Uskog grla. Na kraju je u pokušaju uspona i silaska s planine poginulo jedanaest osoba, a oni koji su preživjeli vratili su se kući s traumatičnim iskustvom.
 
Među preživjelima su bili i Chhiring Dorje Sherpa i Pasang Lama, dva nepalska penjača sličnih životnih puteva koji su ih iz malih, zabačenih himalajskih sela, preko ulica Kathmandua, doveli do najviših vrhova planeta. Knjiga Pokopani na nebu donosi upravo njihovu priču
 
Ono što knjigu Pokopani na nebu razlikuje od većine knjiga o tragedijama u planinama je odlučnost da se oda počast onima kojima ona stvarno pripada, onima koji su u knjigama tako često zanemareni, a o kojima ovisi cjelokupni koncept zapadnjačkog himalajizma.
 
U stvaranje ove knjige autori su uložili dvije godina istraživačkog rada: razgovarali su gotovo svakim sudionikom tragičnih zbivanja na K2 u ljeto 2008; pregledali su tisuće fotografija i video zapisa; obišli su zabačene regije Nepala i Pakistana i susreli se obiteljima nepalskih i pakistanskih penjača; zahvaljujući Naziru Sabiru dobili na uvid dokumente pakistanske vlade i vojske…
Rezultat je sjajno napisana knjiga koja će vas svojim preciznim opisom dramatičnih zbivanja na planini te nezaboravnim protagonistima natjerati da vrtite stranice, jednu za drugom, u onom poznatom „još samo jedno poglavlje“ raspoloženju.
 
Knjigu Pokopani na nebu Outside magazin uvrstio je među najbolje alpinističke knjige proteklog desetljeća, a u prilog njihovoj tvrdnji idu i prestižne nagrade koje je osvojila – National Outdoor Book Award, Banff Mountain Book Award i NCTE George Orwell Award, među ostalima.

Ako ste uživali čitajući bestseler Bez daha Jona Krakauera, onda ovu knjigu nikako ne smijete propustiti.

 

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00