Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Istinska sreća

m_46292Svojim pacijentima koji pate od tegoba izazvanih stresom često preporučujem meditaciju, ali većina ne zna odakle bi počela. Istinska sreća savršen je meditacijski recept, sa svime što bi početnik mogao zatrebati.
- Frank Lipman, doktor medicine, autor Revive
Vrlo nas malo knjiga može uistinu učiniti boljom osobom. Ova je jedna od njih.
- Chelsea Cain, autorica uspješnice New York Timesa, Heartsick i Sweetheart
Tisuće godina prakse potvrđuju, a Zapadnjačka znanost podupire činjenicu da meditacija izoštrava um, snižava krvni tlak, ublažava kroničan bol, smanjuje negativne učinke stresa. Ona nas također povezuje s onim najdubljim osjećajima te pred izazov stavlja našu naviku prosuđivanja. Meditacija štiti mozak od starenja olakšava proces učenja. Također nam otvara vrata istinske i dostupne sreće.
Ne postoji prikladnija osoba koja bi mogla početnicima, ali i osobama koji su već upoznati s meditacijom predstaviti osnove meditacije kao i sve blagodati koje ona donosi od Sharon Salzberg, jedne od vodećih svjetskih učiteljica meditacije i priznate autorice duhovne literature. U svojoj knjizi Istinska sreća, Moć meditacije: 28-dnevni program, djelu čiju su kvalitetu prepoznali brojni čitatelji diljem svijeta, bestseleru Amazona na području zdravlja uma i tijela, ona nudi program zasnovan na drevnoj tradiciji kontemplacije, kao i na suvremenim neuroznanstvenim istraživanjima i praktičnim neuroDharma eksperimentima.
Opisujući vlastitu promjenu i put iskustva s meditacijom, Sharon Salzberg pokazuje kako možemo mijenjati sebe i svoj život, mijenjajući poruke koje si upućujemo. Vježbajući usredotočenost, pozornost i dobrostivost, usmjeravamo i pročišćujemo pažnju, razvijajući suosjećajnu svjesnost i transformirajući time način na koji se odnosimo prema sebi, svojoj obitelji i prijateljima.
Uz pregršt praktičnih savjeta kako se pripremiti za meditaciju, u 28-dnevnom programu naučit ćemo kako meditirati i kako vježbati usredotočenost, pozornost i dobrostivost razvijajući tako suosjećanje i povezanost sa sobom i s drugima.
Vježbajući meditacije disanja, meditacije u hodu, meditaciju otpuštanja misli, meditaciju emocija, otkrivamo 'zlatnu žilu dobrote', koju, kako kaže autorica, svi mi posjedujemo.

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00