Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Tri šalice čaja

m_48219Primjer da ponekad neuspjesi dovode do velikih postignuća je neuspio pokušaj Grega Montersona iz 1993 da se popne na K2, drugu najvišu planine na svijetu. Zanimljivo da je Greg Monterson za taj pothvat  bio i dodatno motiviran – želio je odati počast preminuloj sestri tako što će na vrhu planine ostaviti njezinu ogrlicu.

No iznenada se razbolio i sedam tjedana proveo u  malom pakistanskom selu Korphe. Siromašnim seljacima, koji su mu zapravo spasili život, obećao je  da će sagraditi školu, no taj poduhvat je bilo mnogo  teže ostvariv nego što se nadao, ponajprije zbog  lokalne korupcije i globalne netrepeljivosti.No Monterson nije čovjek koji lako odustaje, i njegov projekt je izrastao u Institut Centralne Azije i koji dosada broji pedesetak  izgrađenih škola po pakistanskim i afganistanskim selim.

U knjizi Tri šalice pratimo uzbudljivu humanitarnu  priču, čiji glavni lik, Greg Mortenson, posjeduje nevjerojatnu tvrdoglavost, strpljenje i šarm, i gotovo bez prebijene pare uspijeva sakupiti dovoljno novaca da bi izvršio obećano. Montersonu ne pada ništa teško jednom kad spozna da je darovit za gradnju škola i stvaranje novih prijatelja u ledenim visinama Karakoruma i udaljenim pustinjama Waziristana. Tri šalice čaja je očaravajuća i napeta knjiga koja će podjednako osvojiti čitateljska  srca zanimljivim opisima neprijateljstava i neobičnih prijateljstava.

Suautor Tri šalice čaja David Oliver Relin pomno opisuje Mortersonove napore stvarajući snažne portrete seoskih starješina, prevaranata, filantropista, mudžahedina, Talibana, ambicioznih učenica i najčešće običnih i poštenih muslimana. Mortenson i Relin promoviraju ideju da se Sjedinjene Američke Države umjesto oružane borbe protiv islamskog ekstremizma trebaju ublažavati siromaštvo i omogućavati razvoj obrazovanja, pogotovo djevojčicama. Relin piše kako se Mortenson  borio  protiv terorizma upravo onako kako njegova domovina nije željela -. izgradnjom cesta, kanalizacija i škola,  u dijelu svijeta gdje se na sve američko ,svakako ne bez razloga, gleda neprijateljski, i baš je zato ova knjiga naposljetku i postala planetarno popularni bestseler..

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00