Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Trendovi u prehrani

m_62717Potrošači su danas svakodnevno izloženi velikoj količini informacija o hrani te povezanosti prehrane i zdravlja. Upravo zato je prilikom prihvaćanja pojedinog trenda važno razlikovati činjenice od popularnog ali znanstveno neutemeljenog pristupa.
Cilj ove knjige je na sustavan način prikazati aktualne teme iz područja nutricionizma koje su predmet interesa široke populacije, te kod čitatelja stvoriti podlogu za kritičko promišljanje o trendovima u prehrani. Kroz jedanaest poglavlja korištenjem relevantne znanstvene literature obrađuju se sljedeće teme: Povijesni razvoj prehrane i znanosti o prehrani, Odabir hrane i suvremena prehrana, Označavanje hrane i pružanje informacija o hrani, Funkcionalna hrana, GMO i hrana, Ekološka hrana, Sigurnost hrane, Mediteranska prehrana, Vegetarijanska prehrana, Makrobiotička prehrana te Prehrana i religija.
Velik izazov se postavlja i pred ugostitelje koji bi trebali rastući interes javnosti za nutricionizam prenijeti i u svoje poslovno okruženje, koristeći priliku da postojeću kvalitetu ponude podignu na višu razinu. Budući da knjiga daje prikaz mogućnosti implementacije aktualnih trendova i u ugostiteljstvo može poslužiti kao dobrodošla pomoć u tim nastojanjima.
Knjiga je pisana s namjerom da osim studentima, bude prihvatljiva i svim strukama koje se bave hranom i prehranom, kao što su: nutricionisti, liječnici, prehrambeni tehnolozi, sanitarni inženjeri, djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu, ali i svakom potrošaču koji je zainteresiran za hranu i prehranu.
Knjigu su recenzirali: prof.dr.sc. Milena L. Mandić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof.dr.sc. Vesna Lelas, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Olivera Koprivnjak, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i prof.dr. sc. Borislav Šimundić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilišta u Rijeci.

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info@knjiznica-ilok.hr - nabava@knjiznica-ilok.hr
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00