"Jedite hranu. Ne previše. Uglavnom biljnu." Te jednostavne riječi srž su knjige U obranu hrane jednog od najpriznatijih svjetskih nutricionističkih autoriteta. Ljudi su se nekoć znali kvalitetno hraniti, ali uravnotežene prehrambene pouke koje su se u prošlosti prenosile iz naraštaja u naraštaj, zbunjujućima, zamršenima i iskrivljenima učinili su prodavači industrijski proizvedene hrane, nutricionisti i novinari koji iz naše prehrambene zbunjenosti izvlače veliku korist. Zbog svega toga danas se suočavamo sa složenim kulinarskim pejzažom prepunim loših savjeta i hrane koja nije “prava”. Te “jestive tvari nalik na hranu” često na svojim pakiranjima imaju otisnute zdravstvene tvrdnje koje su uglavnom netočne i obmanjujuće.
Doista, prava hrana ubrzano nestaje s tržišta i zamjenjuju je “nutrijenti”, a jednostavno starinsko jedenje zamijenila je opsjednutost prehranom koja, paradoksalno, uništava naše zdravlje, a o obrocima da i ne govorimo. Kad bismo mogli više platiti za bolju, kvalitetno uzgojenu hranu, no kupiti količinski manje, to bi nama osobno donijelo koristi, ali bi od toga profitirala i naša zajednica i okoliš u cjelini. Primjenjujući zdrav razum na ono što znanost zna i ne zna o poveznici između prehrane i zdravlja, Michael Pollan predlaže nov način promišljanja o tome što jesti temeljen na ekologiji i tradiciji, radije nego na prevladavajućem nutricionističkom pristupu.