Dobrodošli na internet stranice Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Novosti

KNJIGE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET - izložba

on Četvrtak, 23 Travanj 2020. Posted in Novosti

KNJIGE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET - izložba

Knjige su kroz povijest imale snažan utjecaj na kulturu, znanost i uopće cjelokupni razvoj čovječanstva.
U nekim slučajevima njihov je utjecaj bio toliko snažan da im se pridaje i povijesni značaj.
Postoje mnoge knjige, hrvatske i svjetske, koje su oblikovale naš svijet, a mnoge i u današnje vrijeme nadahnjuju te vam ukazujemo na neke od njih:

Misal po zakonu rimskoga dvora 1483.
To je prva hrvatska tiskana knjiga dovršena 22.veljače 1483.g.

Marko Marulić- Judita
Marulića često nazivaju ocem hrvatske književnosti.

Petar Hektorović- Ribanje i ribarsko prigovaranje
Ribanje je jedno od najoriginalnijih djela europske renesanse.

Gutenbergova Biblija
Johann Gutenberg je otisnuo Bibliju oko 1455.g. u njemačkom Mainzu. To je prva knjige tiskana pomičnim slovima u zapadnom svijetu.

George Orwell -1984
Objavljen 1949, roman '1984' Georgea Orwella predvidio je totalitarističko društvo kojim upravlja suvremena tehnologija, sve što se događa, događa se pod budnim okom Big Brothera, a mogućnost za promjenu na bolje pusta je tlapnja. Orwellova distopija čini se kao sasvim realno upozorenje onoga što bi budućnost tek mogla donijeti.

Charles Darwin - Podrijetlo čovjeka
Darwinovo djelo iz 1859. označilo je novu epohu u razumijevanju razvoja organskog svijeta na Zemlji i predstavilo teoriju evolucije . Charles Darwin uvelike je utjecao na suvremenu znanost, o čemu govori i činjenica da je njegovo djelo i dan danas predmet rasprava.

Platon- Država
Platonova Država (Πολιτεία, Politeia, oko 380. p.n.e.) predstavlja jedno od najvažnijih djela antičke filozofije, kamen temeljac suvremene politologije, ali isto tako i izvanredno književno dostignuće koje stoljećima zaokuplja pažnju kako stručne javnosti, tako i tzv. „običnog” čitatelja.

Sun Tzu- Umijeće ratovanja
Podijeljena u trinaest poglavlja, knjiga čitatelja vodi kroz sve aspekte uspješna ratovanja, od pažljivo isplaniranih strategija do važnosti predviđanja opasnih situacija.

Niccolo Machiavelli: Vladar
Vladar se i dalje smatra jednom od najvažnijih rasprava o političkoj misli.Bila je tako utjecajna da je od autorova prezimena skovan pojam "makijavelizam",sinonim za beskrupuloznost i podmuklost.

Tko je pisac? nagradno pitanje

on Četvrtak, 23 Travanj 2020. Posted in Novosti

Čestitamo korisnici Marijani Bošnjak na brzom i točnom odgovoru! 👏👏🎉🥰 Besplatna članarina je osvojena :) Hvala svima na sudjelovanju 

Svjetski dan knjige i autorskih prava - 23.04.

on Četvrtak, 23 Travanj 2020. Posted in Novosti

Svjetski dan knjige i autorskih prava - 23.04.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i Shakespeare. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine. Također, ove godine se na ovaj dan obilježava i "Noć knjige" , a kako se 22. travnja obilježava i "Dan hrvatske knjige", prilika je to da se ova dva važna datuma objedine u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@kniznica-ilok.hr - info.gkc.ilok@gmail.com - nabava.gkc.ilok@gmail.com
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00