Dobrodošli na internet stranice Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Novosti

Obavijest za korisnike

on Petak, 24 Travanj 2020. Posted in Novosti

Obavještavamo članove i korisnike Gradske knjižnice i čitaonice Ilok da će knjižnica za rad s korisnicima biti otvorena od 27. travnja 2020. (ponedjeljak) i nastavlja raditi u uredovno radno vrijeme odnosno ponedjeljak i utorak od 12.00-19.30 i srijeda, četvrtak i petak od 7.30-15,00 sati. Knjige se mogu vraćati i posuđivati (4 knjižnične jedinice po članu).
Dječji kutak (igraonica) i korištenje interneta ostaju zatvorene do daljnjega.
Radujemo se ponovnom susretu i suradnji.
Vaši knjižničari.

Književnici o knjizi i čitanju

on Četvrtak, 23 Travanj 2020. Posted in Novosti

Književnici o knjizi i čitanju

Knjige nam otvaraju svijet koji ponekad život ne može otkriti, mogu nas poticati na potragu za novim znanjima i otkrivati nove pristupe starim znanjima.
Knjige su zaista naši najbolji prijatelji . Za njima uvijek možemo posegnuti ,otvaraju nam vidike i oduševljavaju nas.
Baš zato ih toliko i volimo.
Donosimo nekoliko citata poznatih književnika o knjizi i čitanju koji su nas svojim djelima razveselili , utješili i naučili nešto i o nama samima.

"Knjiga nije hrana, ali je poslastica."
Tin Ujević

"Čitaj da bi živio."
Gustave Flaubert

"Čovjek čita da bi postavljao pitanja."
Franz Kafka

"Ako nas knjiga koju čitamo ne probudi udarcem u glavu, zašto je čitamo? Trebamo knjige koje nas pogađaju poput katastrofe, koje nas dubok rastužuju, poput smrti nakoga koga smo voljeli više od samih sebe, poput izgona u šumu daleko od svih, poput samoubistva. Knjiga mora biti sjekira za zaleđeno more u nama."
Franz Kafka

"Knjiga nije predmet. Ona je čarolija. Dobre knjige moraju putovati iz ruke u ruku. Na tom putu uvijek se nešto zanimljivio dogodi s ljudima i knjigama. Prepoznavanje,ljubav ili mržnja,razumijevanje,otkrivanje novoga i nepoznatoga, a katkada i staroga i poznatoga."
Melita Rundek

"Onome tko čita knjige kao što sluša prijatelja, knjige će mu se otvoriti i postat će njegove. Što pročita ostat će njegovo, razveseljavat će ga i tješiti, kao što to samo prijatelji znaju"
Herman Hesse

"Znači čitati znači imati ključ koji otvara sva vrata. Voljeti čitati znači otključavati uvijek nova vrata koje vode prema znanju, dobroti i samopouzdanju."
Željka Horvat- Vukelja

"Knjiga je u cijelosti put od zla k dobrome, od krivice k pravdi, od pogrešnoga k istinitome, od noći ka danu."
Victor Hugo

"Druženje s književnošću je avantura koju ništa drugo ne može zamijeniti. Čitanje je putovanje nečijom dušom za koju,divnim čudom, otkrivate da je vaša."
Tito Bilopavlović

"Ljudi u knjigama uvijek gledaju onu stranu koja održava njihov vlastiti život."
Marguerite Yourcenar

KNJIGE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET - izložba

on Četvrtak, 23 Travanj 2020. Posted in Novosti

KNJIGE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET - izložba

Knjige su kroz povijest imale snažan utjecaj na kulturu, znanost i uopće cjelokupni razvoj čovječanstva.
U nekim slučajevima njihov je utjecaj bio toliko snažan da im se pridaje i povijesni značaj.
Postoje mnoge knjige, hrvatske i svjetske, koje su oblikovale naš svijet, a mnoge i u današnje vrijeme nadahnjuju te vam ukazujemo na neke od njih:

Misal po zakonu rimskoga dvora 1483.
To je prva hrvatska tiskana knjiga dovršena 22.veljače 1483.g.

Marko Marulić- Judita
Marulića često nazivaju ocem hrvatske književnosti.

Petar Hektorović- Ribanje i ribarsko prigovaranje
Ribanje je jedno od najoriginalnijih djela europske renesanse.

Gutenbergova Biblija
Johann Gutenberg je otisnuo Bibliju oko 1455.g. u njemačkom Mainzu. To je prva knjige tiskana pomičnim slovima u zapadnom svijetu.

George Orwell -1984
Objavljen 1949, roman '1984' Georgea Orwella predvidio je totalitarističko društvo kojim upravlja suvremena tehnologija, sve što se događa, događa se pod budnim okom Big Brothera, a mogućnost za promjenu na bolje pusta je tlapnja. Orwellova distopija čini se kao sasvim realno upozorenje onoga što bi budućnost tek mogla donijeti.

Charles Darwin - Podrijetlo čovjeka
Darwinovo djelo iz 1859. označilo je novu epohu u razumijevanju razvoja organskog svijeta na Zemlji i predstavilo teoriju evolucije . Charles Darwin uvelike je utjecao na suvremenu znanost, o čemu govori i činjenica da je njegovo djelo i dan danas predmet rasprava.

Platon- Država
Platonova Država (Πολιτεία, Politeia, oko 380. p.n.e.) predstavlja jedno od najvažnijih djela antičke filozofije, kamen temeljac suvremene politologije, ali isto tako i izvanredno književno dostignuće koje stoljećima zaokuplja pažnju kako stručne javnosti, tako i tzv. „običnog” čitatelja.

Sun Tzu- Umijeće ratovanja
Podijeljena u trinaest poglavlja, knjiga čitatelja vodi kroz sve aspekte uspješna ratovanja, od pažljivo isplaniranih strategija do važnosti predviđanja opasnih situacija.

Niccolo Machiavelli: Vladar
Vladar se i dalje smatra jednom od najvažnijih rasprava o političkoj misli.Bila je tako utjecajna da je od autorova prezimena skovan pojam "makijavelizam",sinonim za beskrupuloznost i podmuklost.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info.gkc.ilok@gmail.com - nabava.gkc.ilok@gmail.com
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00