Dobrodošli na internet stranice Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Noviteti

Martel, F. - Sodoma u ormaru Vatikana

on Utorak, 10 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Martel, F. - Sodoma u ormaru Vatikana
Sodoma razotkriva licemjerje i trulež u samom srcu današnjeg Vatikana i Rimokatoličke Crkve.
Celibat svećenika, osuđivanje korištenja kontracepcije, prikrivanje seksualnog zlostavljanja, odstupanje pape Benedikta XVI., mizoginija među klerom, zavjere protiv pape Franje… 

Straubinger, P.A. , Fensl, M. , Karee, N. - Fontana mladosti

on Utorak, 10 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Straubinger, P.A. , Fensl, M. , Karee, N. - Fontana mladosti
Čovječanstvo već tisućljećima traga za “fontanom mladosti” – tajnom zdravijega, sretnijeg i vitalnijeg života. A odgovor je tako jednostavan. 
Višesatno nejedenje dokazano potiče pomlađivanje stanica: proces tzv. autofagije omogućuje čišćenje i regeneraciju tjelesnih stanica. Za njegovo je istraživanje dodijeljena i Nobelova nagrada za medicinu 2016. godine.

Liessmann, K. P. - Obrazovanje kao izazov

on Utorak, 10 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Liessmann, K. P. - Obrazovanje kao izazov
Svi govore o obrazovanju.
Ono se pretvorilo u sekularnu znanost o iscjeliteljstvu od koje očekujemo rješenje svih problema – od suzbijanja siromaštva do integracije migranata, od promjena klime do borbe protiv terorizma.

Frear, C. - Slatke laži

on Utorak, 10 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Frear, C. - Slatke laži

Dvadesetšestogodišnja Cat Kinsella prebrodila je teško djetinjstvo i postala detektivka Metropolitanske policije, ali nikada nije uspjela otjerati sva ružna sjećanja i traume. Kada joj je dodijeljen slučaj zadavljene kućanice Alice Lapaine, ponovno se našla u Islingtonu, na poprištu zločina nedaleko od puba koji vodi njezin odsutni otac.

Lagioia, N. - Bijes

on Utorak, 10 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Lagioia, N. - Bijes

Bogato satkana priča vodi nas u Bari, na jug Italije, u ralje razvijene industrije, korumpiranih političara i lokalnih moćnika. Ondje je stasao Vittorio Salvemini, pravi mediteranski mačo-muškarac, probitačni poduzetnik u nekretninskom biznisu, s ambicijama o dinastiji.

King, S. - Carrie

on Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

King, S. - Carrie
Legendarni roman s kojim je sve počelo. Nitko na planetu nije tako divno jeziv kao Stephen King. (USA TODAY)
Roman o tinejdžerici i njezinoj osveti.
Carrie White nije obična djevojka. Carrie White ima telekinetičke sposobnosti. Svojim umom može pomicati stvari. Vrata se zaključavaju. Svijeće padaju. To je njezina moć, ali i prokletstvo.

Gašpar, M. - Nemirnica

on Srijeda, 04 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Gašpar, M. - Nemirnica

Svake se večeri, dok je zakopčavao dugmad na svojoj pidžami i pozdravljao s vlastitim odrazom u ogledalu, glavni lik ovog romana, Josip Majdak, pripremao za vlastitu smrt. Svake se večeri odvijaju i naše generalne probe umiranja u kojima, baš kao i Josip Majdak, liježemo s nadom da ćemo iduće jutro ipak ustati. Kad položimo glavu na jastuk, pernati ili anatomski, ono što diše kraj nas, ona nejasna prisutnost koja ostaje kad se ugase i svjetlo i sjena, okupana i očišćena od dana, naša je savjest. Ujutro ustajemo tiho i iskradamo se iz postelje da je ne bismo probudili. Neka naša savjest spava zauvijek! Ali savjest Josipa Majdaka sjedi razbuđena u tami noći i više nikada neće usnuti. Dovući će u postelju sve one na koje je on odavno zaboravio i sad, pri kraju života, sjedi okružen proživljenim koje nije ni bolje ni gore od onog našeg. U tom krugu sjede pokojnici, živi i oni o kojima se ne zna. Krug je to životnih okolnosti – zamka u koju dospijevamo odmah nakon rođenja. Ako će čitatelj suditi Josipu Majdaku, možda će suditi i sebi. Laka ti noć, savjesti!

Morrison, T. - Ljubljena

on Srijeda, 04 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Morrison, T. - Ljubljena
Glavna junakinja romana »Ljubljena« je Sethe, koja s kćeri tinejdžericom Denver sama živi u velikoj kući na cesti Bluestone na granici Ohija i Kentuckyja. Nedavno im je umrla baka Baby Suggs, majka Sethinog supruga Hallea u čijoj kući žive i u koju su došli pobjegavši iz Kentuckyja preko rijeke Ohio u istoimenu državu, prvu slobodnu državu koja se »naslanja« na robovlasničke države američkog juga.
 
Godina je 1873., a Sethe i mala Denver žive same i izolirane od svih, pa i crnaca koji žive na tom području. Povod njihovoj odbačenosti je činjenica da je pred nekoliko godina Sethe, u trenutku kad su preko rijeke Ohio, prema njenoj kući krenuli njeni bivši robovlasnici, odvela dvogodišnju curicu i njeno dvoje starije braće u štagalj. Tamo je na oštricu cirkularne pile prerezala grlo svojoj djevojčici, a željela je ubiti i dječake, ali su je spriječili ostali crnci. Taj užasni čin Sethe je počinila jer nije željela da njena djevojčica preživi pakao ropstva koje je ona prošla.

Salopek, Z. - Neboder života

on Srijeda, 04 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Salopek, Z. - Neboder života

Život je ponekad težak, mnogima češće tužan nego vedar i pun prepreka. To svi znaju. No, znaju li svi kako savladati prepreke i kako živjeti punim plućima? Zoran Salopek, danas uspješan poslovni čovjek, poduzetnik i investitor otkrio je to uspinjući se iz podruma života, svladavajući prepreke kao što su nasilje i alkoholizam u obitelji, neimaština i loše obrazovanje i razvijajući pritom samosvjesnost – sposobnost osobe da očišćena od ograničavajućih i mračnih emocija objektivno sagleda sebe samog i svoju okolinu.

 U ovoj knjizi otvoreno i iskreno piše o svom putu prema uspjehu, želeći vam na vašem životnom putu biti mentor, ohrabriti vas, pokazati vam na svojem primjeru kako je sve, baš sve moguće, čak i ako ste siromašno dijete ulice, kakvo je on bio. Ako niste, to bolje. Naučite li se razvijati kao osoba, dogodit će vam se sve ono što želite. Ono što je svakako najvažnije, čak i ako se ne dogodi to što silno želite, bit ćete potpuno mirni.

Ferrante, E. - Mučna ljubav

on Srijeda, 04 Prosinac 2019. Posted in Noviteti

Ferrante, E. - Mučna ljubav

Mučna ljubav, romaneskni prvijenac Elene Ferrante kojim se veličanstvena talijanska spisateljica predstavila svijetu, priča je o kompleksnom odnosu majki i kćeri, kompliciranom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže. Delia, autorica stripova koja živi u Rimu, iščekuje posjet svoje majke Amalije, koja ne dolazi kako je bilo planirano, ali je naziva i nesuvislim objašnjenjima daje naslutiti da nešto nije u redu. Dan nakon zadnjeg poziva, Delia saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njezin pogreb. Nakon posljednjeg ispraćaja odlazi na putovanje kaotičnim ulicama rodnog Napulja kako bi rekonstruirala majčine posljednje dane, istinu o svojoj obitelji, ali i svemu što je duboko potisnula.

<<  9 10 11 12 13 [1415 16 17 18  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info.gkc.ilok@gmail.com - nabava.gkc.ilok@gmail.com
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00