Dobrodošli na službenu internet stranicu Gradske knjižnice i čitaonice Ilok

Noviteti

MALDONALDO,I.- Šifra

on Petak, 01 Travanj 2022. Posted in Noviteti

MALDONALDO,I.- Šifra

Specijalna agentica FBI-ja Nina Guerrera pobjegla je iz zamke serijskog ubojice kad je imala šesnaest godina. Godinama kasnije, nakon što je bila napadnuta u Virginia parku, videosnimka napada postaje viralna. Legije novih obožavatelja nisu jedine koje su impresionirane načinom na koji je savladala napadača. Čovjek koji ju je prije 11 godina oteo promatra. U odluci da povrati izgubljenu nagradu, počinit će ubojstvo samo da Ninu uvuče u istragu… Trag po trag, žrtvu po žrtvu, Nina se utrkuje s vremenom pokušavajući zaustaviti ubojicu dok svijet gleda.

PERRIN, V.- Svježa voda za cvijeće

on Petak, 01 Travanj 2022. Posted in Noviteti

PERRIN, V.- Svježa voda za cvijeće

Violette Toussaint čuvarica je groblja u malome mjestu u Burgundiji. S mnogo se ljubavi brine o groblju, a svakodnevicu joj ispunjavaju ožalošćeni posjetitelji i zabavni kolege – trojica grobara, tri pogrebnika i svećenik, svatko sa svojim dirljivim i urnebesnim ispovijedima.

No, Violetteinu rutinu jednoga dana prekida detektiv Julien Seul, koji dolazi na groblje s urnom svoje pokojne majke koju, prema majčinoj oporuci, mora položiti na grob potpunog neznanca. Priča o tajnoj ljubavi Julienove majke, ispisana na stranicama njezina dnevnika, kao i vrijeme koje Violette i Julien sve više provode zajedno, malo-pomalo rušit će zid koji je Violette godinama pažljivo gradila oko sebe. Jer, i ona sama duboko u sebi čuva bolnu tajnu i nije sigurna je li spremna otvoriti svoje srce Julienu.

Svježa voda za cvijeće drugi je roman nagrađivane francuske književnice Valérie Perrin. Osim na vječno aktualne teme – tugu, nadu, gubitak, ljubav, Perrin u ovoj knjizi nježno dodiruje i sve one male stvari koje život čine vrijednim življenja i, na mjestu koje naizgled pripada mrtvima, poetičnim jezikom ispisuje odu životu.

Moore, L. - Rijeka svjetla i tame

on Četvrtak, 31 Ožujak 2022. Posted in Noviteti

Moore, L. - Rijeka svjetla i tame

Iako međusobno potpuno različiti, životni putevi dviju sestara kreću se istim ulicama. A onda jedna od njih nestane…U Kensingtonu, filadelfijskoj četvrti koju razara pošast narkotika, dvije nekoć nerazdvojne sestre žive posve različitim životima. Jedna od njih, Kacey, na ulicama te četvrti živi kao ovisnica, dok druga, Mickey, tim istim ulicama patrolira kao policajka. 

Deveraux, J. - Baršunasti anđeo

on Četvrtak, 31 Ožujak 2022. Posted in Noviteti

Deveraux, J. - Baršunasti anđeo

Zavada između dvije obitelji, Montgomeryja i Chatwortha, toliko je duboka da u sretan kraj nitko više i ne vjeruje. No, kada Milesu Montgomeryju isporuče dar - ženu anđeoske ljepote, nagu umotanu u sag - poljuljat će se njegova sva dotadašnja uvjerenja.

Carrisi, D. - Kuća glasova

on Četvrtak, 31 Ožujak 2022. Posted in Noviteti

Carrisi, D. - Kuća glasova

Pietro Gerber nije običan psiholog. On je specijaliziran za hipnozu, a njegovi su pacijenti djeca - traumatizirana, potresena, s važnim informacijama pohranjenim u krhkom sjećanju. Poznat i kao uspavljivač djece, Pietro je najbolji u Firenci. No ipak, jednog mračnog zimskog jutra, nakon poziva australske kolegice s preporukom pacijentice, Pietro je zbunjen i nepovjerljiv.

 

Cowley Heller, M. - Palača od papira

on Četvrtak, 31 Ožujak 2022. Posted in Noviteti

Cowley Heller, M. - Palača od papira

Savršeno je jutro u kolovozu – Elle, pedesetogodišnja sretno udana profesorica i majka troje djece, budi se u Palači od papira, mjestu na koje dolazi svakog ljeta još od djetinjstva, svom utočištu od svijeta. No, ovog jutra u njezinu se životu nešto nepovratno promijenilo; prošle su se noći ona i njezin najstariji i najbolji prijatelj Jonas iskrali kroz stražnja vrata i nakon desetljeća potisnute žudnje napokon prepustili strastima.

Blaedel, S. - Djevojka pod stablom

on Četvrtak, 31 Ožujak 2022. Posted in Noviteti

Blaedel, S. - Djevojka pod stablom

Na otoku Bornholmu pronađen je leš školarke Susan, netragom nestale za školskog izleta 1995. Leš je ležao skriven u jednoj usjeklini u stijeni u Ekkodalenu, prekriven gomilom gmizavih insekata. Camilla Lind vratila se u uredništvo crne kronike novina Morgenavisen, inzistirajući na tome da istraži što se zapravo dogodilo tada kad je Susan nestala.

ROSENFELDT, H.- LJETO VUKOVA

on Četvrtak, 17 Ožujak 2022. Posted in Noviteti

ROSENFELDT, H.- LJETO VUKOVA

Ljeto vukova Hansa Rosenfeldta, tvorca svjetski poznatih TV-serija The Bridge Marcella, vrhunski je triler u kojemu se niz nasilnih događaja maestralno izmjenjuje s intimnom dramom detektivke čiji život, nakon ovog neumoljivog polarnog ljeta, više nikada neće biti isti. U tijelu vučice pronađeni su ljudski ostaci i iskusna policajka Hannah Wester zna da to neće biti obično polarno ljeto u zabačenom gradiću na sjeveru Švedske. Leš pronađen u šumi povezan s je s obračunom ruskih i finskih narko bandi, ali tko je ubojica, i gdje su nestali droga i novac? Za krvavim tragom iz vučje utrobe u Haparandu dolaze ubojiti lovci, vrijeme otkucava, a potraga za zločincem Hannu će dovesti do bolne tajne iz vlastite prošlosti: one koju je čitava života pokušavala zaboraviti.

CARTARESCU, M.- SOLENOID

on Četvrtak, 17 Ožujak 2022. Posted in Noviteti

CARTARESCU, M.- SOLENOID

Knjiga mora biti znak, mora ti reći “idi onamo” ili “zaustavi se” ili “leti” ili “raspori si trbuh”. Knjiga mora zahtijevati odgovor. Ako to ne čini, ako ti pogled zastaje na njezinoj ingenioznoj, inventivnoj, nježnoj, mudroj, uveseljavajućoj, divnoj površini umjesto da se uperi onamo kamo ta knjiga pokazuje, onda si pročitao književan spis i još jednom promašio smisao svakog ljudskog napora: izlazak iz ovoga svijeta. Romani te drže ovdje, griju te i tješe, stavljaju sjajne trakice na haljinu cirkuske jahačice. Ali kad ćeš pročitati, zaboga, istinsku knjigu? Genijalna, luda, neusporediva – Solenoid je knjiga o kakvoj sanja bezimeni junak Cărtărescuova remek-djela, učitelj rumunjskoga koji se odrekao sna da postane pisac, ali ne i pokušaja da razotkrije misterij postojanja. Kad u predgrađu Bukurešta kupi kuću u obliku broda, ispod njezina će podruma pronaći solenoid, divovsku magnetsku zavojnicu čija gravitacijska sila ne vuče prema dolje, već lebdjeti čini sve što joj se približi – ljude, stvari, pa čak i stvarnost samu. U školi na rubu grada sudbinu Cărtărescuova junaka odapinju tri susreta: onaj s Irinom, u koju se zaljubljuje, s profesorom matematike Goijom, koji ga upućuje u misterije svoje discipline, te otkriće piketista, pripadnika mistične sekte, koji u Bukureštu organiziraju demonstracije protiv smrti. Svaki znak, svako sjećanje i svaki san postaju komadić slagalice čije će mu rješenje pružiti “plan bijega”, jer jedini cilj postaje raskid sa “zavjerom normalnosti”. Solenoid Mircee Cărtărescua istinska je knjiga koja zahtijeva odgovor čitatelja, monumentalan roman kojim odjekuje genijalnost Pynchona, Borgesa, Swifta i Kafke.

VALENT, M.- LEDENE HALJINE

on Četvrtak, 17 Ožujak 2022. Posted in Noviteti

VALENT, M.- LEDENE HALJINE

„Svojim petim romanom u bogatom opusu od 35 knjiga poezije, proze, drame, eseja i kritike, Milko Valent, uz Kamova najveći 'enfant terrible' hrvatske književnosti, iznova demonstrira suverenost svog umjetničkog izričaja. 'Ledene haljine', ta uzbudljiva monofona polifonija o briljantnoj, duhom i tijelom ekstraordinarnoj zagrebačkoj studentici Nini koja je smislila i ostvarila istovremeno banalno prozaičan i ludo smion projekt lucidno poetičnog naziva 'Čelična čipka' kako bi se izbavila iz ponora siromaštva i naposljetku 'camusovski' sunovratila u ultimativan ponor slobode, jedan je od vrhunaca aktualnog potentnog trenutka domaće literature, ali svojom beskompromisnošću, kojoj nije lako naći pandan i na svjetskoj književnoj sceni, zasijeca i mnogo šire. Sukladno Valentovom radikalnom slobodarstvu, roman čitateljima u lice baca tabue incesta, pedofilije, holokausta, jednim oštrim udarcem misaonog mača raspliće gordijski čvor pobačajne problematike, ne libi se u hladnim riječnim strujama utopiti nerođeno dijete

<<  1 2 [34 5 6 7  >>  

Trg Nikole Iločkog 2, 32236 Ilok
Telefon: 032 590 041, 032 590 198 - Fax:032 590 041
E-mail: ravnatelj@knjiznica-ilok.hr - info.gkc.ilok@gmail.com - nabava.gkc.ilok@gmail.com
Radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak, utorak: 12:00-19:30, srijeda, četvrtak, petak: 7:30-15:00